Voor de vierde keer deed Team Onderzoek & Statistiek onderzoek naar de opkomst bij verkiezingen... lees meer 

Het onderzoek naar de opkomst bij verkiezingen in Haarlemmermeer is inmiddels een traditie geworden. Ook voor de verkiezingen in 2010, 2014 en 2018 deed het Team Onderzoek & Statistiek dat al. Een link naar het volledige onderzoek staat aan het eind van dit artikel. 

Fusieverkiezingen
In 2018 was de opkomst met ruim 35% bijzonder laag. Dat waren zogenaamde "fusieverkiezingen", verkiezingen die op een ander moment zijn dan de andere gemeenteraadsverkiezingen. Fusieverkiezingen zijn er wanneer twee of meer gemeenten samengaan, zoals Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude in 2018. Zulke fusieverkiezingen zijn dan pal voor het echte samengaan van de gemeente, in HLMR was dat per 1 januari 2019, en de fusieverkiezingen waren november 2018. Maar ook in vergelijking met de negen andere fusieverkiezingen van dat jaar scoorde Haarlemmermeer het slechtst. 

Tweede Kamer
Ook bij eerdere gemeenteraadsverkiezingen was de opkomst lager dan het landelijke gemiddelde, en middelmatig vergeleken met de andere (32) gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Als reden voor die lage opkomst werd twaalf jaar geleden nog gedacht, dat het misschien te maken zou hebben met het hoge aantal nieuwe inwoners dat in korte tijd in Haarlemmermeer was komen wonen. Maar nu blijkt dat ook als mensen al wat langer in de gemeente wonen, zij niet per se enthousiast naar de stembus gaan. Tenminste, als het om de gemeenteraad gaat. Voor Tweede Kamer verkiezingen gaat Haarlemmermeer volop stemmen. Dan ligt de opkomst op of zelfs een beetje boven het landelijk gemiddelde. 

Wijken en dorpen
Er zijn grote verschillen in opkomst tussen verschillende wijken en dorpen in de gemeente. Zo scoort een dorp als Weteringbrug ver boven het gemiddelde percentage van Haarlemmermeer, en is de opkomst in wijken als Graan voor Visch en Getsewoud beduidend lager. Maar het is niet per se zo dat Hoofdorp en Nieuw Vennep altijd een lagere opkomst hebben dan de dorpen. Wijken als Pax en Linquenda scoren meestal hoger dan het gemiddelde van de gemeente. 

Niet stemmen
Er zijn veel redenen waarom mensen niet gaan stemmen. Dat kunnen politieke redenen zijn, zoals uit principe niet willen stemmen, of omdat men denkt dat het toch niet uitmaakt. De redenen kunnen ook onbekendheid zijn. Onbekendheid met wat de gemeente doet. Onbekendheid met wat de standpunten van de partijen zijn. Of onbekendheid met wat de gemeente eigenlijk doet voor inwoners, en welke invloed besluiten van de raad hebben op het alledaagse leven.  Andere redenen om niet te gaan stemmen kunnen zijn dat men helemaal niet geïnteresseerd is in gemeentepolitiek, of dat men het eigenlijk allemaal wel goed vindt, zoals het nu gaat. 
Uit onderzoek blijkt ook dat mensen vergeten te gaan stemmen, of dat ze het op de dag van de verkiezingen veel te druk hebben.

Woensdag 16 maart 2022
Bij de volgende verkiezingen wordt het spannend. Iedereen gaat ervan uit dat de opkomst hoger zal zijn dan die van 2018. Dat kan ook bijna niet lager, zou je zeggen. En toch is dat spannend. Er is veel gebeurd in de afgelopen jaren, en gebeurtenissen in de wereld en in Den Haag kunnen ook invloed hebben op de gemeenteraadsverkiezingen. Het onderzoek geeft ook tips voor een betere opkomst. De belangrijkste is: laat de inwoners zien waar de gemeente over gaat, waarom kiezen voor de gemeenteraad ook kiezen is voor het eigen dagelijks leven, en niet alleen voor wie de gemeente mogen besturen.

Het volledige onderzoek Verkiezingsopkomst in Haarlemmermeer

Gepubliceerd op 9 november 2021