Januari is de maand voor de puntjes op i om mee te kunnen doen met de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart... lees meer

In Nederland is het vrij gemakkelijk om aan verkiezingen mee te doen, maar je moet er dus wel wat voor dóen. Januari is de maand voor de puntjes op i. Zoals het inleveren van ondersteuningsverklaringen (als je voor het eerst meedoet) en in ieder geval: het inleveren van een kandidatenlijst. Dat moet allemaal uiterlijk 31 januari. De verkiezingen zijn dus op woensdag 16 maart. Vandaag (5 januari) zijn er nog precies 70 dagen te gaan tot de grote dag.

Ondersteuningsverklaring
Partijen die voor het eerst meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, partijen die bij de vorige verkiezingen geen zetel hebben gehaald, én partijen die meedoen met een lijst zonder naam, moeten 30 zogenaamde ondersteuningsverklaringen overleggen. Dat kan tot en met 31 januari. Het is verstandig niet tot de laatste dag te wachten.

Kandidatenlijst
De Kandidatenlijst kan worden ingeleverd tot en met 31 januari. Dat geldt voor alle partijen die meedoen. Op de kandidatenlijst van een partij mogen maximaal 50 personen staan.

Na 31 januari weten we dus hoeveel partijen en lijsten mee gaan doen in Haarlemmermeer. Op dit moment zijn er elf partijen in de raad en een onafhankelijk raadslid. In Haarlemmermeer zijn op 16 maart 39 zetels te verdelen. Zoals een oud gezegde luidt: Op verkiezingsdag beginnen alle partijen met nul zetels.

Alles over de ondersteuningsverklaringen en het inleveren van de kandidatenlijsten staat op de website van Haarlemmermeer
Vragen over de verkiezingen kunt u mailen naar verkiezingen@haarlemmermeer.nl 

Gepubliceerd 5 januari 2022